De man/vrouw achter de ploeg

Dit jaar alweer de 32e editie van het Tourspel. En ieder jaar zie je dezelfde namen en ploegen verschijnen met inschrijven. Zo ook dit jaar.

Vandaar een rubriek: "de ploegleider achter de ploeg"
- Waar woont de ploegleider
- Hoe is de naam van de ploeg verzonnen
- Leeftijd, hobby’s enz. eventueel met een foto erbij van de ploegleider
- Hoe heb je dit tourspel gevonden 
en misschien andere leuke anekdote's.

Vindt je het leuk om wat aan te leveren ? stuur het naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en dan zal het worden gepubliceerd en kunnen de andere ploegleiders zien tegen wie ze het opnemen.


De ploegleider van Haagsche Bluf en Kirsch Royal

Sinds ik collega ben van Pim, en dat is best heel lang, ontkom je er niet aan: Het Tourspel. Eerst deed hij dat uiteraard nog op de 'ouderwetse' manier. Formulieren verwerken, en dan met een hulpprogramma elke dag de de standen bijwerken. Naderhand werd dat de website zoals hij nu is. En waar ik zelf ook nog een bijdrage aan heb mogen leveren.

Maar dan mijn ploegnamen: Haagsche Bluf en Kirsch Royal. De eerste voor het algemeen klassement, met daarin, heel toepasselijk, in zijn hoogtijdagen ook natuurlijk Michael Boogerd. De tweede was de sprintploeg. De oorspronkelijke naam was Kirchen Royal, een verbastering van de cocktail Kir Royal, maar vooral een verwijzing naar de Luxemburgse renner Kim Kirchen. Die had ooit een keer een aardig voorseizoen, dus ik dacht ach, waarom niet in mijn sprintersploeg opnemen. En laat ie nou net regelmatig een top 10 pakken. En verder niemand had hem in zijn/haar rijtje! Dus dat was elke keer weer geweldige commotie op kantoor.

Kim Kirchen is natuurlijk alweer een tijdje gestopt, maar dit jaar zag ik mijn kans schoon: Alex Kirsch, ook uit Luxemburg jawel!, zou meedoen aan de Tour, en ook hij zou wel eens kunnen stunten dacht ik. In de laatste etappe van de Giro een keurige 2e plek achter Mark Cavendish. Dus wie weet. En Kirchen Royal werd zodoende gewoon Kirsch Royal! Tot nu toe nog puntloos weliswaar, maar Parijs is nog ver!
Dirk Vrijenhoek

De ploegleider van Toujour Jaune

Deelnemer van het eerste uur en directe collega van de tourdirectie.
De passie die van de tourdirectie afstraalt dwingt mij om elk jaar net op tijd een tourploeg samen te stellen.
In de beginjaren voor het digitale tijdperk werden op kantoor alle lijsten van deelnemende teams en dagelijkse uitslagen aan de muur gehangen.
De renners kunnen wel eens een offday hebben maar ik heb dit eigenlijk bij een rustdag in de tour. Altijd weer een beetje afkicken.
Persoonlijk ben meer van het voetbal en was fietsen niet mijn ding. Zoals bij de meeste voetballers..als de knietjes niet meer willen dan schaf je een stalen ros aan.
Ik peddel nu wekelijks ritjes van minimaal 80-150 km met een vriendengroep en organiseren we al 15 jaar een rit van Den Haag naar Texel.
Ondanks mijn liefde voor voetbal heb ik toch wat Tour ervaringen die ik nog even wil delen.
Zelf ben ik in 1986 en 1996 aanwezig geweest bij de finish in Parijs. Dit kan ik iedereen aanraden.
In 1986 pakte Greg LeMond zijn eerste tourzege en in 1996 was Sabina (mijn vrouw) zwanger van ons 1e kindje en besloten we nog even de Thalys naar Parijs te pakken.
Bjarne Riis won en 2 maanden later was Bjorn er.
Mijn hoogtepunt in het tourspel was 2002. Tijdens m'n vakantie kreeg ik een SMS van de directie. Michael Boogerd won La Plagne en ik had prijs. 
Verder doet Toujour Jaune z'n naam geen eer aan...misschien dat ik vanaf volgend jaar als “Rode lantaarn” meer geluk heb.
Winnen is leuk....meedoen blijft het leukst.

Rob de Munck - Toujour Jaune
Leidschendam



De ploegleider van Warsteiner
 
Al zolang ik mij kan heugen speel ik mee met Tourspellen. In de zomer met een wereldontvanger aan de rand van het zwembad hopen dat Wilfried Nelissen niet mee zou sprinten of dat geheime troef Beat Zberg zou schitteren in de bergen. Beide gebeurde meestal niet.
 
Toen ik in 2003 collega werd van Pim was het vanzelfsprekend dat ik ook aan zijn Tourspel zou deelnemen. De finish werd gezamenlijk op een piepkleine (zwart-wit?) tv-tje gekeken. En als de finish voor vijven was, werden de punten ook direct berekend. Latere jaren werden etappes via de beamer op groot scherm getoond en  tegenover heb je natuurlijk de stream op je eigen pc. Daardoor kan het zijn dat je collega zijn stream net 5 seconden voorloopt en je aan de reactie kan afmeten hoe spannend het is of erger nog verklapt wie er wint.
 
De voorpret voor de Tour is enorm.  De tourboekjes worden aangeschaft en bestudeerd. Tips worden uitgewisseld en de lijsten vergeleken. Nu ik dit jaar een andere werkgever heb, zie je dat ook direct terug in de tussenstand… Ik mis blijkbaar de tips en de concurrentie van de collega’s ;-)
In 2003 is ook mijn ploegnaam ontstaan. Gerolsteiner maakte als ploeg hun debuut in de Tour maar ik was niet zo’n waterdrinker dus werd het Warsteiner.
 
Mijn mooiste tourherinnering is eveneens uit 2003. Met 4 vrienden zijn we op zaterdag naar Grenoble gereden om daarvandaan de volgende dag de etappe op Alp d’huez te volgen. Na lang wachten in de brandende zon hoor je aan het geluid onder je op de berg dat de renners eraan komen, kippenvel!
Iban Mayo won die dag maar de knipoog van de relaxt naar boven trappende Leon van Bon en Jimmy Casper die als laatste door het massaal vertrekkende publiek naar boven stuurde zijn me ook zeker bijgebleven.
 
Pim, bedankt voor je enthousiaste organisatie!
 
Ralph Westerduin - Warsteiner

De ploegleider van Larsheim

Ik word ieder jaar fanatieker. Ik doe al zo’n acht jaar mee met het Pimverzijl tourspel. Ik ben sinds acht jaar een collega van Pim en met een tiental collega’s is het ieder jaar een extra wedstrijdje voor ons om zo hoog mogelijk te komen. Nooit heel veel gewonnen; soms een keer mijn eigen geld terug. Het fanatieke is dat ik, na ieder jaar na de laatste dag, mijn tourspel opsla en terugkijk waar de fouten zaten in mijn voorspellingen. En dan begin ik in het jaar daarop met de Giro (oersaai in 2023) en in de week na de ronde van Zwitserland opnieuw de lijst van 25 op te bouwen. Tactisch verklap ik natuurlijk niets over de combinaties en bronnen. Maar als ik zie dat er soms veel dagwinnaars zijn, dan vermoed ik dat we dezelfde bronnen en tactieken gebruiken.

Helaas is door Corona onze kantoormentaliteit teruggelopen. We zien elkaar nauwelijks meer en kunnen ook niet meer zo opscheppen over de afgelopen dagen waarbij we elkaar schouderklopjes geven als je hoog geëindigd bent of wegwerpgebaren als je door de mand zakt: het lijkt Van Aert en Pogajar wel na afloop van dag 2. Heel eerlijk moet ik zeggen dat ik eigenlijk helemaal niet zo’n sportfan ben, maar wielrennen en het Tourspel wil ik niet missen.
Kees Notenboom


De ploegleider van Nootjesdorp Algemeen

Als kind heeft mijn vader me meegenomen in zijn enthousiasme voor de wielersport. Niet dat hij vaak op een fiets zat maar de wedstrijden op tv werden altijd bekeken. In het voorjaar de klassiekers en verder in het jaar de grote rondes. Ik ben Francoise, geboren in Den Haag waar jaren geleden de Tour de France ook al eens doorheen kwam. In België, waar een deel van mijn familie woont, hebben we regelmatig langs de kant gestaan bij Luik-Bastenaken-Luik en later op vakantie in Frankrijk uiteraard ook bij de Tour.

francverbGelukkig ben ik getrouwd met een man die ook van de wielersport houdt (ook alleen kijken dus!!) en woon inmiddels in Nootdorp, daar komt dus ook de naam van mijn team vandaan. De afgelopen jaren hebben we de vakanties vaak zo gepland dat er bijna altijd een kans was om te Tour te bezoeken; ook de kinderen gingen in het begin nog mee. Mijn voorkeur gaat uit naar een tijdrit maar een keer bij de start aanwezig zijn heeft ook wel wat. De mooiste etappe was toch wel de Mont Ventoux. Knap hoe ze aan het einde van een etappe nog zo’n puist op kunnen rijden. Bergop lopen is al vermoeiend genoeg! 

Al jaren doe ik mee met een tourspel. In het begin met de Haagsche Courant en een tourspel dat door kennissen werd georganiseerd. De laatste jaren ben ik aangesloten bij Pim. Met dank aan mijn zwager Raymon Verbeek, die mij hierop heeft gewezen. Mijn zoon (The Lonely Mountain) doet ook al enige tijd mee met een rijtje; hij heeft er “iets” meer verstand van dan ik (komt ook door het spel pro cycling manager). Onze onderlinge strijd is soms heftig en we houden elkaar goed in de gaten. 

Ieder jaar is het weer spannend om het perfecte rijtje te maken; meestal op de valreep nog wat renners wisselen en na de start erachter komen dat ik toch weer de verkeerde keuzes heb gemaakt. Deze niet gekozen renners staan dan ook vaak op mijn reservelijstje. Het is een leuk tijdverdrijf en je kijkt toch met een andere blik naar de Tour de France. Laten we er met zijn allen een fijne Tourzomer van maken!


De ploegleider van Stroopwafel

Hallo wielerliefhebbers! Mijn naam is Menno, 49 jaar uit Amsterdam, echter opgegroeid in Zuid-Limburg. Reeds in mijn prille tienerjaren organiseerde ik met vriendjes tourpools, per dag de top 3 voorspellen, opgeschreven met potlood. Nu doe ik al decennialang aan vele online spellen mee, waarbij deze specifieke teamnaam altijd wel weer ergens opduikt (een andere veelgebruikte was Frank Masmeijer, om onbekende reden ietwat weggezakt). Mijn hoogtijdagen waren 2010-2012, toen ik ondermeer in korte tijd twee racefietsen wist te winnen. Beide teams hadden Edvald Boasson Hagen als troef, wat een held. De laatste tijd doe ik het wat rustiger aan, met ontsnappingsteams vol nieuwe namen als focus. Het moet leuk blijven.
 
Zelf ben ik geen wielrenner, maar een toerfietser. In het verleden ben ik met stevige baggage achterop op vakantie geweest in landen als Frankrijk, Engeland, Denemarken en Hongarije. Het was allemaal onvergetelijk: valpartijen, onderschatte beklimmingen, onbestaande campings, natte Donald Ducks en die vermaledijde fietskar, maar natuurlijk ook de rustgevende landschappen, het triomfantelijk de kaap van 1000km ronden en het per krakkemikkige radio volgen van de Tour de France.
 
Bij deze wens ik alle deelnemers nog veel plezier, Pim bedankt voor het organiseren en Torstein Traeen, hou vol!
Menno Peeters


De ploegleider van FC Kringspier

Als zoon van de organisator van een tourspel dat al 32 jaar loopt, groei je op met de tour. Sinds ik het mij kan herinneren stond de Tour iedere zomer aan en keek ik graag mee naar het einde van de etappes. Hierdoor ben ik opgegroeid met wielrennen en vooral de Tour de France. Iedere dag vanaf 17:00 voor de TV om de finale te kijken en het liefst dan natuurlijk een massasprint.

Uiteindelijk was er dus maar 1 optie: ik moest meedoen, nu inmiddels na 3 deelnames zonder wat te winnen heb ik mijn ploeg gemaakt met een tactiek erachter. Dit natuurlijk ook om zo mijn vader de ‘’tourspecialist’’ te verslaan en te laten zien dat ik er inmiddels meer vanaf weet. Dit zorgt voor leuke momentjes als ik een keer hoger eindig in de daguitslag, wat de afgelopen 3 deelnames niet vaak is gelukt. Daarom ben ik er dit jaar vroeg bij geweest om mijn ploeg al vroeg vorm te geven om zo de beste keuzes te maken. 

Het leukste moment van de tour wat ik mij kan herinneren is dat er werd gestart in Nederland en dat de route dichtbij lag, dit hebben wij natuurlijk toen bezocht en dat was een vette ervaring met de hele karavaan die voorbijkwam en het peloton wat voorbij raasde. Maar in 2010 toen de start in Rotterdam was gingen mijn vader en ik er ook heen. Dit was tijdens de tijdrit-proloog en het kwam toen met bakken uit de hemel. Ik was toen 6 maar dit heeft toch een indruk achtergelaten dat ik altijd de Tour ben blijven volgen tot het moment dat ik nu inmiddels 18 jaar ben. 

De strijd tussen mijn vader en ik blijft natuurlijk bestaan en ook dit jaar, net als voorgaande jaren, loop ik nu achter de feiten aan, dit komt doordat onze ploegen erg verschillen. Maar je weet wat ze zeggen…. Parijs is nog ver. 
Jelle Verzijl


De ploegleider van TEAM ED

Als de tour de France begint dan denk ik weer aan de zomer, aan het deuntje van Radio 1 en aan de vele vakanties waarbij ik rond 17.00 uur een barretje opzocht om de finish te bekijken. Ik speel al jaren mee met het Tour de France spel, net als mijn broer Jeroen van Dijk. Zou zelfs niet eens meer weten wanneer we begonnen zijn met dit spel... Pim, Hoe lang spelen we eigenlijk al mee? (red: vanaf 2007)

Onafhankelijk van elkaar maken Jeroen en ik ieder zijn eigen team en hebben vlak voor de start van de tour een echte team presentatie. Onder het genot van een drankje verklaren we waarom we welke spelers gekozen hebben en hebben hierbij de grootste lol want er zit altijd wel een renner bij waar de ander nog NOOIT van gehoord heeft. Want wij hebben onderling uiteraard een competitie wie als hoogste eindigt. 

Het is in al die jaren slechts enkele keren gebeurt dat een van ons wat gewonnen heeft. Ja, een gedeelde plaats waarbij je € 2,62 euro won (hahaha). Vorig jaar had ik wel de goede renners gekozen en had zelfs een top 10 plaats tijdens de tour, iets wat natuurlijk de nodige hilarische momenten oplevert in onze onderlinge strijd. 

teamedWij komen allebei uit Lansingerland, waarbij Jeroen in Bleiswijk woont en ik in Bergschenhoek. In het verleden hebben we samen 2x de Alpe d'Huez beklommen, althans één keer succesvol want de eerste keer kwamen we niet boven. Ik zal nooit vergeten dat we na de tour de France rit naar huis wilde rijden maar dat alle wegen rondom de Alpe d'Huez afgesloten waren ivm de volgende rit. We kwamen bij een wegversperring en de gendarmerie hield ons tegen, maar wij verstonden hem niet... De agent wees naar zijn collega die iets verderop stond zodat hij in het Engels ons te woord kon staan. We mochten dus iets doorrijden naar de volgende blokkade. Toen we 20 meter verder bij de volgende blokkade kwamen, dacht de agent dat we bij de reclamecaravan hoorde en liet ons door... Hierdoor hebben we bijna één uur over het parcours gereden tussen de reclame auto's, zwaaiend naar het publiek scheelde dit ons behoorlijk wat tijd en leverde het een onvergetelijke ervaring op. 

Jeroen is de wielrenner onder ons en hij heeft later nog diverse keren de Alpe d'Huez en vele andere bergen beklommen. Hij weet veel meer van wielrennen waardoor je zou zeggen dat hij de betere renners weet te selecteren. Dit jaar hebben we behoorlijk wat verschillende renners gekozen wat een voorlopige koploper geeft in de broederstrijd... maar de Tour is nog lang.